Kompetenciaindex, kompetenciaindex. Mintha hallottam volna már valahol…

2019.08.31

Te is hallottad már valahol? Kezdetnek jó, de itt ne állj meg. Sokkal fontosabb ez annál, hogy ne foglalkozz vele! A nemzetközi szakirodalomban több néven is találkozhatsz vele, mi a kompetenciaindexet használjuk.

De mit is jelent ez valójában?

Ez egy mérőszám. Ezzel tudod meghatározni, hogy a terméked piacképes (lesz) e vagy sem. Jól látod a lesz szócskát, igazából még a termék bevezetése és/vagy a hozzá kapcsolódó cég létrehozása előtt a leghasznosabb ezzel tisztában lenni. Persze, a már futó termékeidre is megnézheted, legalább csökkented a további veszteségetJ

Talán kicsit bonyolultnak tűnhet első blikkre, de egyáltalán nem az. Három kérdés és annak pontozása megadja a választ.

1. Mekkora a piaci igény a termékedre vagy szolgáltatásodra? Legjobb lenne, ha nem Te válaszolnád meg a kérdést, hanem megkérdeznél pl. néhány jó ismerőst. Az sem lenne baj, ha ők olyan emberek lennének, akik ki merik mondani neked, amit gondolnak, nem csak bólogatni tudnak. 1-5 közt pontozd. (Az "5" jelenti a legjobbat)

2. Az általad nyújtott megoldás mennyire ideális számukra? Mennyivel vagy másabb, avagy jobb, mint a konkurencia, mennyire ad megoldást a problémájukra? 1-5 közt pontozd.

3. Mennyire vagy helyettesíthető? Nagyon fontos kérdés! 1-5 közt pontozd.

Ha megvannak a számok, egyszerűen szorozd össze őket (pl. 4x4x5=80). Így kapod meg a kompetenciaindexet. Ha a kapott érték 75 alatt van, sőt inkább 80 alatt, akkor kétséges lehet a termék piaci bevezetése. 80 felett vállalható.

Az ennél kisebb érték azért lehet problémás, mert a szorzatban valamelyik értéked gyenge, ami lerontja az összképet. Ilyenkor érdemesebb újra gondolni vagy kukázni a projektet és másikat keresni helyette.

Természetesen Te csak olyan termékkel vagy szolgáltatással vagy jelen a piacon, ami életképes. Vagy mégsem? Akkor keress fel minket és segítünk. https://www.marketinglegenda.hu/konzultacio/

Az oldal nem tartalmaz Cookiekat
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el